Zoë Sedney is de Rens Kroes van de atletiekwereld

Roos Hop, tijd om achterom te kijken. De volgende generatie is alweer opgestaan. Dit keer in de verschijningsvorm van supermodel en atletiek fanaat Zoë Sedney. Inderdaad het jongere zusje van… Naomi Sedney. Wacht, heb ik hier de gezusters Kroes van de atletiek zojuist ontdekt?! Ik zie gouden bergen voor me! Boeken over hardlopen, graag geziene gezichten op covers van wereldwijde sportbladen en in 2020 nemen beide girls Olympische plakken op in Toyko.

Zoe Sedney - GL2R blog (6)

‘Aarde aan Francien, aarde aan Francien!’ zeg ik tegen mezelf. Okay, maar ik kan er wel vrij duidelijk over zijn dat ik Zoë (en Naomi) tegenkom in Toyko 2020. Ze is dan 17/18 jaar. Misschien nog ietwat aan de jonge kant, maar je mag al vanaf je 14de deelnemen aan De Spelen (wist ik ook niet).

Zoë is dus 14 lentes jong en wist vorig weekend nog vier plakken (2 gouden, 1 zilveren, 1 bronzen) in de wacht te slepen tijdens de C Spelen (Nederlands Kampioenschap voor junioren, de klasse wordt bepaald op basis van je geboortejaar).

Zoë kun je jezelf eens omschrijven in 5 woorden, opscheppen is toegestaan.
‘Druk.’ zegt ze. ‘Als persoon of vanwege de vele bezigheden?’ vraag ik. ‘Als persoon! Ik heb altijd wel iets te zeggen en kan nooit stilzitten. Ik zit as we speak te draaien op de stoel waarop ik zit.’ zegt ze. Ik moet lachen. Dat drukke was me oprecht niet opgevallen, maar ik geloof haar direct. Zelfkennis is de beste kennis die er is. ‘Nog 4.’ zeg ik. ‘Sportief.’ Krijg ik daaropvolgend uit haar mond te horen. En dan blijft het even stil. ‘Wat is dit moeilijk! zegt ze. ‘Zoals ik al zei, opscheppen mag.’ ‘Nou ik vind dat ik een heel aardig persoon ben, helemaal tegen andere mensen.’ Zegt ze. ‘Ga door.’ zeg ik zachtjes. ‘Gek.’ zegt ze ietwat vragend.’Gek? waarom?’ vraag ik. ‘Dat weet ik eigenlijk helemaal niet. En als laatste humor(istisch). Ik moet altijd lachen om mijn eigen grappen. Verder lacht er niemand om mijn grapjes, maar toch.’ zegt ze.

Zoe Sedney - GL2R blog (4)

Even terug naar afgelopen weekend. Kun je een samenvatting geven van de gewonnen plakken?
Goud – 300 meter horden -‘Ik deed altijd al horden. Alleen dan kwam ik niet altijd goed uit, maar sinds ik bij het talententeam train is dat eigenlijk verleden tijd.’ zegt ze zeer vakbekwaam.
Goud – 80 meter horden – Hier geldt hetzelfde. Ik heb met hordenlopen echt vooruitgang geboekt.’ zegt ze lachend.
Zilver – 80 meter sprint – ‘Sprinten gaat me altijd wel goed af.’ precies denk ik bij mezelf.
Brons – 150 meter sprint – Ik denk dat mijn lengte hier ook in het voordeel werkt.’ zegt ze.

En wie waren je toeschouwers?
‘Mijn jongste zusje, papa en mama op zaterdag. En op zondag alleen mijn ouders en coach Brendan. Hij is een ginger en hij draagt een bril. Ik denk dat hij 28 is. Hij is trouwens de trainer van het talententeam waar ik sinds vorig jaar bijzit. Tezamen met 12 of 13 jongens en meisjes train ik 2 keer per week in Rotterdam. En zelf train ik dan nog 4 keer per week in Zoetermeer.’ krijg ik te horen.

Zoe Sedney - GL2R blog (5)

Voor welke onderdelen train je eigenlijk allemaal?
‘Ik ben eigenlijk wel op alle onderdelen actief. Ik ben regelmatig te zien op de meerkamp. En tot afgelopen jaar deed ik ook nog aan hockey. Ik doe VWO (met Grieks) en om te voorkomen dat ik het te druk krijg, heb ik gekozen voor de atletiek. Als ik wat ouder ben ga ik me denk ik wel toeleggen op bepaalde routines/onderdelen, maar ik weet nog niet precies waarop.’

Hoe combineer je alles met school en vriendinnen?
‘Bijna al mijn vriendinnen doen wel aan sport, dus die zie ik om die reden ook buiten school om. En we vinden shoppen ook heel leuk. Ik ga nog niet uit. Veel van mijn vriendinnen wel, maar dat hoef ik ook niet.’ zegt ze wijs.

Wat leer je van je grote zus Naomi?
‘Eigenlijk hebben wij het nooit zoveel over atletiek. Soms maakt ze een opmerking. Als ik bijvoorbeeld een hele zak M&M’s leeg eet een dag voor de (belangrijke) wedstrijd. Dan wijst ze me er wel op dat dat niet zo handig is met het oog op morgen. Of ze helpt me met mijn spullen inpakken.’ krijg ik van Zoë te horen. ‘Wat lief, doe mij maar zo’n zus.’ zeg ik daarop terug.

Wie is je grote voorbeeld?
‘Mijn zus, omdat ik weet wat ze er allemaal voor doet en laat. Ik weet hoe hard ze traint. Ik vind dat ze daarmee heel veel heeft bereikt.’ zegt ze.

Zoe Sedney - GL2R blog (1)

Waarom zien we jou op De Spelen van 2020 in Toyko?
‘Ik ben dan 17 0f 18. Misschien is het nog wel iets te jong, maar als ik gewoon door blijf trainen… Ik denk namelijk dat ik het tegen die tijd best wel in me heb om op de Olympische Spelen te staan.’ zegt ze vol zelfvertrouwen. Bewonderenswaardig als je het mij vraagt. Zoë weet in ieder geval waarvoor ze staat. Dat vind ik heel bijzonder om te aanschouwen.

Op welke onderdelen zou je dan het liefst willen uitkomen?
‘De 400 meter horden en de 100 meter sprint. Die laatste is toch wel het koningsnummer van de afstanden…’ zegt ze.

Zoe Sedney - GL2R blog (2)

Op welk onderdeel zou je het liefst goud willen pakken?
‘Ja, gaat dat lukken denk je?’ vraagt ze aan mij. ‘Als ik realistisch ben dan is dat niet haalbaar, maar dromen kan geen kwaad. Een plak op de 400 meter horden zou ik te gek vinden.’ zegt ze wijselijk.

Zoë Sedney dus. Beter blijf je haar volgen de komende jaren, want je kijkt naar toekomst van de Nederlandse atletiek. En als je het mij vraagt, dan wordt dit een hele grote.

?

Francien (& Joyce)

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van Budgetcam.
Foto’s door Joyce Bongers

Recent