Zweetdate Jalou Langeree

Volg je, net als ik, Expeditie Robinson? Dat deed ik in eerste instantie om te zien of vlogger Anna dit aankon. De show word in mijn optiek echter gestolen door kitesurfSTER Jalou Langeree (26). Ze wordt ook wel de Vliegende Hollandse genoemd. Ik geef het eerlijk toe… Ik ben onder de indruk van Jalou, maar wordt tegelijkertijd ook een beetje bang van haar fanatisme. Als ik met haar in de Expeditie zou zitten, zou Jalou zich groen en geel aan me ergeren vanwege mijn klaagzang, gebrek aan discipline en enorme obsessie voor suiker. Wat dat betreft zou ik lijnrecht tegenover haar staan, maar juist dat fascineert me. Ze is alles wat ik wil zijn en meer. Ik vraag haar daarom de bikini van haar prachtlijf.

Dat Jalou een Nederlandse schone is staat ogenschijnlijk vast, maar heb je haar boyfriend gezien?! Die mag ook er ook wel zijn! Hij is trouwens ook kitesurfer van beroep én Nederlands. Dat had ze nooit verwacht toen ze hem voorbij zag lopen in Kaapstad (haar tweede huis).

jalou-langeree-blog-gl2r-12

Voordat we het over je kitesurf kunsten gaan hebben, wil ik eerst weten waar je die boyfriend hebt opgeduikeld! Damn!
“Ik zag die bos haar lopen (de beste man heeft krullen van hier tot Tokio). Ik ga even vragen hoe die die krullen onder controle krijgt (nee grapje). Hij was easy to talk to, Nederlander én model (dat verklaart veel). Gek eigenlijk dat ik hem niet eerder was tegengekomen! Op een gegeven moment waren we steeds vaker op dezelfde locaties en bij dezelfde wedstrijden te vinden. En ja er bloeide dus iets tussen ons op en nu zijn we anderhalf jaar verder. Hij snapt wat ik doe. Ik kan met hem mee op reis en hij met mij. Toch wel handig als je gemiddeld 9 maanden per jaar van huis bent…”

jalou-langeree-blog-gl2r-5

CARRIÈRE

Kaapstad, dat klinkt als muziek in mijn oren. Leg uit wat voel je voor Kaapstad?
“Mijn ouders kiten niet, maar zijn wel enorme avonturiers. Ze lieten ons al vroeg de hele wereld zien! En vonden het te gek dat ik en mijn broer zulke fanatieke kitesurfers waren. Ze erkenden onze passie. Om die reden namen ze ons al jonge leeftijd mee naar Kaapstad. Daar kun je het jaar rond kiten op de beste golfen als je het mij vraagt.”

Je ouders, wat voor rol spelen zijn eigenlijk in jouw bestaan?
“Vooral dat erkennen van mijn passie zonder te pushen is heel belangrijk geweest. Mijn ouders zetten me altijd weer op het juiste pad. Ook als ik daarvan dreig af te wijken. Ze laten me beseffen en inzien dat ik de mooiste baan van de wereld heb! Mijn moeder zegt regelmatig ‘Lou besef wat je hebt. Volg je hart en doe wat je leuk vindt.’ Dat is onvoorwaardelijk liefhebben.”

jalou-langeree-blog-gl2r-6

Het juiste pad? Ben je daar dan ook weleens vanaf geweken?
“Mijn broer (wereldkampioen) en ik reisden altijd samen de wereld over. Totdat hij zodanig geblesseerd raakte dat ik er (tijdelijk) alleen voor kwam te staan. Hij organiseerde altijd onze trips van tickets, tot hotel tot wedstrijden. Eigenlijk alles wat erbij kwam kijken. Ik was in die tijd super onzeker en toch besloot ik alleen naar Kaapstad af te reizen op mijn 19de. Om aldaar zelf te trainen. Waarna ik richting Australië ging voor een wedstrijd. Ik ontdekte dat ik in staat was om dingen zelf te regelen en realiseren.

Een aantal jaar later sta ik dan met de world trophy boven mijn hoofd. Ik besefte terdege dat ik dit allemaal zelf had bereikt. Dat was voor mijn vooral persoonlijk een hele grote overwinning!

En dan wordt je op je 23ste (december 2012) kampioen waverijden….
NU.nl komt met het volgende bericht op de proppen….

_ben5453

Kitesurfster Jalou Langeree is zaterdag wereldkampioen waverijden geworden.

De voorsprong van de Nederlandse kwam tijdens de laatste wedstrijd in de KSP World Tour, voor de kust van Hawaii, niet meer in gevaar.

De 23-jarige Langeree is de zus van Kevin Langeree. Hij veroverde in 2009 de wereldtitel op het onderdeel freestyle.

Na zijn succesjaar raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn knie, waardoor hij zijn titel niet meer kon verdedigen.

Twee weken geleden kroonde een andere Nederlander, Youri Zoon, zich tot beste kitesurfer van de wereld op dat onderdeel. Kevin Langeree eindigde net naast het podium.

Opvallend vind ik het artikel van NU.nl dat duidt op het feit dat Jalou wereldkampioen is. En toch gaat het met name om de prestaties van haar broer….

In 2015 zijn zowel broer en zus kampioen. Kevin op het onderdeel Big Air en Jalou wederom op het waverijden. Waarbij Kevin genomen over 5 wedstrijden over de hele wereld als beste uit de bus komt. Heeft Jalou maar 1 wedstrijd om zich bewijzen. Pas dan valt het kwartje… “Wereldkampioen zijn genomen over 1 wedstrijd, voelt niet hetzelfde als in 2012. Toen er nog wel een degelijke World Cup was voor vrouwen.”

Bij gebrek aan een vrouwelijke World Cup die de jaren erna maar niet meer van de grond lijkt te komen is er ook een gebrek aan titels. Dat maakt het soms lastig trainen voor Jalou. “Voor mannen liggen de races voor het oprapen, maar dat is voor vrouwen in mijn categorie niet het geval.”

_ben7460

Maar waar haal je dan toch de energie vandaan om te blijven trainen voor een race seizoen waarvan je nooit zeker weet of het er wel weer gaat komen?
Ik verwacht in 2017 wel weer te kunnen waverijden op het hoogste niveau, maar de league wordt pas in januari/februari bevestigd. Dat heeft wel als voordeel dat ik me ook kan richten op andere dingen die leuk vind. Zoals Expeditie Robinson.

_ben6482

EXPEDITIE ROBINSON 2016

Ja vertel daar eens wat meer over. Hoe zijn ze bij jou terecht gekomen?
“Via een interview dat ik gedaan heb met Glamour in 2013. Dit interview was doorslaggevend voor de programmamakers om mij als deelneemster te vragen voor de Expeditie van 2016. Het is een droom die uitkomt!”

Waarom wilde je deelnemen?
“Ik vond het wel cool om mezelf uit te dagen.”

Een uitdaging is het zeker, maar op wel gebied dan?
“Als topsporter weet ik hoe belangrijk eten is, maar wat doet je lichaam zowel mentaal als fysiek als er geen tot weinig eten beschikbaar is? En hoe ga je daar mee om? Dat is uitdagend, maar ook wel eng… Van topfit naar verlies van spiermassa. Kan ik daarna wel weer op tijd fit zijn voor het seizoen? Dat hield me wel bezig. Maar toch stapte ik er nuchter in en kwam ook zo weer uit.”

_ben8069-kopie

En wat was er lastig aan?
“Je wordt keihard in het diepe gegooid. Je moet van scretch dingen opbouwen en verzamelen. Ik kan wel vuur maken, maar niet als het regent. En het regende, zoals je misschien wel hebt gezien, bijna iedere dag! Ik moest ook wennen dat ik ieder moment van de dag werd vastgelegd op de camera…”

Hoe ging je er mentaal op?
“Alles viel eigenlijk onwijs mee. Ik ben echt veel sterker dan ik dacht. Ik had me mentaal voorbereid op het gebrek van (goed) eten. Naarmate de Expeditie vorderde merkte ik wel dat ik me steeds leger en leger ging voelen. Wat ook heel moeilijk was, was dat iedereen er de hele dag over praatte. Je maakt elkaar helemaal gestoord. Daar wilde ik van wegblijven. Daarom ging ik heel vaak in mijn eentje vissen. Bezig blijven, zodat ik ook niet aan hoefde te denken.”

Hoe vind je het trouwens om jezelf terug te zien op tv op de manier?
“Je weet natuurlijk nooit hoe ze het knippen en plakken. Soms hebben ze er delen tussenuit gelaten, wat ik begrijp, maar dan leken dingen er heel hard uit te komen. Maar als ik eerlijk ben, ik ben heel recht door zee zijn. Dat kan hard overkomen. Ik had wel iets softer kunnen zijn, maar dat is achteraf gepraat.”

_ben5563

‘Je zegt inderdaad waar het op staat en bent niet (gauw) bang, waar komt dat vandaan?
“Ik ben onwijs opgegroeid in een mannenwereld. Ik ging altijd om met de vriendjes van mijn broer. Ik deed altijd dingen die de jongens ook deden. Ik moest altijd een soort uitdaging hebben. Ik wilde ook kunnen wat zij deden. Dat maakte me one of the guys.

Ik heb lange tijd het idee gehad dat mijn broer in alles beter was. Terwijl ik nu kan zeggen dat ik eveneens al dan niet beter ben in bepaalde dingen dan hem. Maar dat besef kwam wel pas op latere leeftijd. Het heeft er in ieder geval altijd voor gezorgd dat ik me wilde bewijzen en nog steeds. Dat brengt me, nu ik daar zo over nadenk, ver. Heel ver zelfs. Het heeft me doorzettingsvermogen gegeven. Ik ben een echte rauwdouwer!”

_bth9568

In de Expeditie ziet heel Nederland dat je een killer body hebt, je verteld ook dat je goed zorgt voor je lichaam en dat suiker de duivel is… Vertel wat is jouw geheim en welke rol speelt voeding daar dan bij?
Vooral niet eten. Nee grapje! Ik ben gewoon gek op sporten. Ik doe wat ik leuk vind, surfen suppen, yoga, ik train niet specifiek. Ik sport gewoon altijd, maar luister ook naar mijn lichaam. train niet gericht. En als ik dat wel doe, dan komt dat neer op een circuitje in de gym.

Ik ben trouwens ook altijd in voor nieuwe sporten. Ik vind het heerlijk om de grootste beginner te zijn en net zo lang door te gaan totdat ik het onder de knie heb. Daar haal ik heel energie uit, zeker als het me dan lukt! Ik ben ervan overtuigd dat mijn mindset me daar ook ontzettend bij helpt. Als je het maar graag genoeg wilt, dan lukt het je ook. Echt hoor.”

Tot zover Expeditie Robinson. Ik wil eigenlijk toch nog wat meer weten over je carrière…

jalou-langeree-blog-gl2r-6

CARRIÈRE PART II

Hoe word je kitesurfer?
“Door veel te oefenen en de lol erin te blijven houden. En vergeet vooral niet op les te gaan. Dat is zo belangrijk. Daarmee leg je de basis van je bestaan als kitesurfer.”

jalou-langeree-blog-gl2r-2

Hoe ben jij eigenlijk in aanraking gekomen met het kitesurfen?
‘Mijn broer Kevin (ook wereldkampioen, red.) was altijd fanatiek aan het kiten. Ik kwam af en toe langs op het strand om ook aan die vlieger te hangen. Ik vond dat heel cool. Ik wilde altijd al stoere dingen doen, ballet was aan mij niet besteed. Toen ik twaalf was, heb ik mijn eerste meters gemaakt. Ik was gelijk verslaafd.’ – Glamour

En misschien een nog wel betere vraag, hoe word wereld kampioen kite surfen?
Ten eerste moet er een wedstrijd zijn ;-). Dan heb je een doel. Dan is het van belang dat je gewoon heel hard gaat trainen en goed blijft letten op je lichaam. Je mindset is opnieuw doorslaggevend.

Hoe ging dat dan in jaar voorafgaand aan jouw wereldtitel?
Ik deed eerst aan freestyle. Waarbij hoge sprongen, tricks, spins (rotaties) en grabs (board vastpakken) centraal stonden. Maar juist door de overstap te maken naar het waverijden heb ik de sport hervonden. Dat maakte mijn solo vertrek naar toentertijd Kaapstad ook makkelijker. Zoveel dagen in de week goede golfen op te waverijden.

In het eerste jaar (2011) van de World Tour was ik toeschouwer. Ik besloot daarna een jaar lang heel gericht te trainen met als doel een podiumplek in diezelfde World Tour. Dat doel zorgde ervoor dat ik er echt alles aan deed om het doel te behalen. Mijn hele mindset was erop gericht. En daar ging ik ook naar trainen. Ook als het geen mooi weer was. Maar ik bleef ook waakzaam. Ik nam rust wanneer nodig, maar was juist ook op het water te vinden als het er niet uitzag. Uiteindelijk wilde ik gewoon winnen en dat lukte me dus ook eind 2012.”

jalou-langeree-blog-gl2r-9

TOEKOMST

Jalou, wat gaan we nog meer van jou zien en horen de komende tijd?
“Dat is een goede, je weet nooit wat er gaat gebeuren. Ik weet het ook gewoon nog niet. Vaak komen er last minute dingen op mijn pad. Zoals dat ook bij Expeditie Robinson gebeurde. Ik hoop toch in 2017 mee te rijden in de World Cup.

Daarnaast wil ik heel graag door blijven gaan met het maken van video’s. Dat doe ik nu al samen met mijn vriend en een andere goede vriend. We hebben inmiddels ook samengewerkt met Spinning Records. Die ons voorzag van een plaat, waarbij wij de beelden schoten. Heel gaaf! Daarnaast wil ik gaan vloggen. Ik merk dat mensen het heel leuk om te zien wat ik zoal doe en meemaak.

En ik hoop ooit een travel programma te mogen maken gericht op sport. Waarbij in verschillende landen populaire sporten ga uitproberen. En daarbij begeleid wordt door locals en lokale topsporters.”

En dan nog een laatste vraag Jalou, ga jij er met de winst vandoor bij de Expeditie?
“Je gaat het zien…”

?

Francien (& Joyce)

Foto’s door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent