Ice(land), Ice(land) baby

In deze blogpost laten we je zien en ervaren hoe Iceland er door onze lens en pen uitziet. Wedden dat je daarna ook ticket naar IJsland boekt?!

‘Francien, besef je wel waar we zijn?’ Vraagt Joyce op dag vijf, tevens de laatste dag van ons verblijf. Ik denk na. Kijk om me heen. En antwoord ‘Nee.’ Het dringt niet tot me door waar ik ben. Tenzij je me vertelt dat ik op de maan ben. Ik weet zeker dat die er ook ongeveer zo uitziet. De reden waarom ik het niet besef is, omdat ik continue bezig ben met de volgende taak op onze to-do list. We willen zoveel mogelijk zien en meemaken in een tijdsbestek van vijf dagen. En tussen de bedrijven door proberen we lopende zaken in Nederland af te ronden. Waar ik normaliter powernaps gebruik om er weer even tegenaan te kunnen is zelfs daar geen tijd voor. Toch ben ik eigenlijk op mijn best als je me laat doortrekken en doorhalen. In die absolute moeheid ligt mijn genialiteit. Joyce daarentegen is zo gedisplineerd om alles uit deze reis te halen. En dat heeft een goede uitwerking op ons beide.

Familie & vrienden
Bij terugkomst vragen familie en vrienden hoe het was. Ik heb er eigenlijk geen pasklaar antwoord op. Enkel dat het er koud is. Hoe ik het ervaren heb dringt nu pas tot me door. En dat vertaalt zich in het feit dat ik een ieder die er naar vraagt wil vertellen HOE je het beste door het land kunt reizen. En daarnaast wil ik dingen die me verbazen over dit land en diens inwoners met je delen. Daarom is het hoogtijd om je te vertellen hoe wij onze trip hebben aangepakt en waarom jij er ook naartoe dient te gaan.

Geurbeltjes
Laat ik beginnen met de belangrijkste bevinding van onze reis. Geurbeltjes. Geen grap en zeer zeker geen betaalde spon, maar ik heb Joyce nog nooit zo gelukkig gezien als bij het openen van haar koffers. Telkens als er weer een koffer open ging stond Joyce te ruiken en stralen als een gek. ‘Francien, dit ruikt zo lekker!!!’ Waarmee ze doelt op haar Robijn geurbeltjes. Ik moet ook komen ruiken. ‘Ze zijn best prijzig, maar van een koffer gaat mijn kleding altijd een beetje muf ruiken, maar dat is nu voltooid verleden tijd.’ Zegt ze nog eens. Dus jongens en meisjes geurbelletjes voor wereldvrede!

Keuze
Toen we voor de keuze werden gesteld om een locatie te bezoeken die zo divers is en niet te ver van Nederland kwamen we al gauw uit bij IJsland. We hadden werkelijk waar geen idee wat we er van konden verwachten. Des te groter de reden om er naartoe te gaan. Eveneens moest er gelopen worden, want zo kun je het land in onze optiek het beste ervaren. Loopreizen bood onze deze mogelijkheid. Waarvoor dank.
 
Vliegreis
We vlogen met WOW-Air (#nospon). Inmiddels bekend van de ‘goedkope’ vluchten naar Amerika met een stopover in Reykjavik. Waardoor je gewoon een retour ticket naar Amerika kunt boeken en een tussenstop van meerdere dagen kunt inplannen om gelijk IJsland mee te pakken. Let wel, toen wij op het vliegveld wilden inchecken mochten we beide een koffer van 23 kilo inchecken, maar moesten we bijbetalen voor de cabin bagage. En dan met name een rolkoffer. Dat kostte ons retour per rolkoffertje €82,00. Daar hadden wij even geen rekening mee gehouden. Een tas daarentegen mocht wel gratis mee. Dit was alleen niet helemaal duidelijk van te voren. Het vliegtuig waarin we vlogen was heel nieuw en prettig in gebruik in vergelijking met Ryan Air vliegtuig. Ik weet niet of ik 9 uur in stoel zou willen zitten die niet naar achteren kan, in het geval je doorvliegt naar Amerika. Maar aan de andere kant maakt de bestemming vaak dat je dat uiteindelijk vanzelf vergeet.

Auto huren
We hadden van te voren een auto geboekt voor vijf dagen, zodat we niet afhankelijk zouden zijn van tourbussen en het openbaar vervoer (die overigens wel heel betrouwbaar en tijdsgetrouw zijn). Wat ons direct de vrijheid gaf om te gaan en staan waar we wilden. We kozen uiteindelijk voor Hertz (#nospon). Aangezien Joyce daar al goede ervaringen mee had opgedaan in de USA. En het moest gezegd worden, voor de prijs van €250,00 euro hadden we een heel gedegen auto. Die van alle gemakken voorzien was. Een Kia Rio. Joyce ontdekte per toeval dat er zelfs stoelverwarming in zat. En dat bleek een geluk bij een ongeluk te zijn, want we hebben ons best wel verkeken op de kou. Met een temperatuur variërend van nul tot zeven graden Celsius. En daar komt bij dat wij iedere dag gemiddeld vier keer van outfit wisselden per persoon, vanwege een fotoshoot die we de daar deden. De gevoelstemperatuur lag zeer zeker ook onder het nulpunt en dat maakt het kei koud! Ik ben nog nooit zo dankbaar geweest voor zoiets als stoelverwarming! Dus huur je een auto in IJsland zorg er dan voor dat je auto is uitgerust met stoelverwarming. Dat maakt je leven aldaar zoveel aangenamer.

Het mag wat kosten
IJsland heeft maar 334.000 inwoners. Waarvan 97% tot de middenstand behoort, 1% is zeer welvarend en slechts 2% bevindt zich in de lagere sociale klasse. Let wel als je in IJsland fulltime achter de bar werkt, verdien je gemiddeld genomen €7000,00 per maand en dat is geen grap. Ter illustratie. Wij bestelden bij NAT of Bootzy (favo tentjes voor shakes, acai bowls en burgers) twee smoothies en twee broodjes. Dit koste ons gemiddeld per lunch €56,00. Dit is heel normaal en als je eenmaal over de schrik heen bent, dan zul je merken dat je het eten en drinken nog meer waardeert. Dus wanneer je naar IJsland gaat, dan is het goed om hier rekening mee te houden. En voor degene die op een budget reizen is er geen nood aan de man. Aangezien de supermarktketen genaamd BONUS het gehele Euroshopper assortiment verkoopt. Ook hier zijn de boodschappen twee keer zo duur als in Nederland, maar nog altijd goedkoper dan in een lunchtent of restaurant. Wij aten trouwens iedere avond bij Jamie’s Italian, Joyce en ik houden namelijk van pasta, pizza en salades. En die schotelden ze ons avond aan avond weer voor. Reserveren is niet nodig, maar wel een aanrader om er zeker van te zijn dat je een goede plek hebt.

Veiligheid
Ik was misschien nog wel het meest onder de indruk van de mate van veiligheid! Geen grap. Je kunt hier je baby, als je die hebt dan he, uren buiten laten staan tussen de andere baby’s terwijl jezelf een drankje geniet in een koffietent. Zaak is wel dat je je kind goed inpakt tegen de kou. Het is bewezen dat men beter en dieper slaapt in de kou. En met de schone lucht in IJsland moet dat al helemaal geen probleem zijn. Maar zijn er dan geen enge mensen in IJsland? Nou nee vrijwel niet (tenzij ik mezelf meereken). Joyce en ik maakten telkens grapjes over het feit dat de criminaliteit nagenoeg afwezig leek te zijn, want welke dief wil er nou inbreken als het zo koud is? Ook dit heeft weer te maken met de mate van welvarendheid. Mensen hebben simpelweg geen reden om zich met criminaliteit bezig te houden. En dat merk je!

File rijden
Telkens als onze Google Maps een rode lijn aangaf op de kaart dachten we in een file te staan. Het duidde echter enkel de rij van telkens drie wachtende auto’s aan voor een stoplicht. En dat stond dan gelijk aan een file. Iedereen doet hier gewoon kalm en rustig (behalve ik dan). En met zo weinig inwoners is het ook fijn dat zoiets als een file bijna nooit voorkomt. Opvallend waren ook de gloednieuwe wegen. Qua infrastructuur kun je het vergelijken met Nederland. Alles wordt goed onderhouden en alles loopt nagenoeg vloeiend in elkaar over. Dat maakt het rijden in en door IJsland heel prettig.

Misschien is het ook handig om je vertellen wat je er zoal kunt bezoeken.


Noorderlicht
‘Vanaf half augustus wordt het ter hoogte van de poolcirkel ’s nachts weer langer donker. Vanaf die tijd is het tot ongeveer half april op die breedtegraad mogelijk om noorderlicht waar te nemen. In de zomer, dus tussen half april en half augustus wordt het ’s nachts niet of onvoldoende donker om noorderlicht waar te nemen ter hoogte van de poolcirkel. Hoe dichter bij de Noordpool, hoe sneller de dagen lengen bij het begin van de lente. Het hoeft absoluut niet koud te zijn voor noorderlicht. Deze misvatting komt voort uit het feit dat het tijdens een heldere winternacht meestal erg koud is, zeker in het uiterste noorden waar ook nog veel sneeuw ligt. Noorderlicht kan net zo goed voorkomen bij temperaturen van +30°C als bij -30°C. Het wordt immers veroorzaakt door geladen deeltjes afkomstig van de zon. De temperatuur op aarde heeft hier verder geen invloed op.’ – Bron: Noorderlicht.nl 

Groen?
Zoals je op de foto’s kunt zien is het Noorderlicht groen. Joyce nam dit waar middels haar camera die op lage (zeg ik dat goed?) sluitertijd dient te staan. Voor het blote oog daarentegen leek het eerder wit dan groen. Daarnaast dient het helder genoeg te zijn om het licht te kunnen zien. Een goed teken is als de Noorderlicht tourbussen die avond gaan rijden. Als die niet rijden dan is de kans ook kleiner dat het licht te zien zal zijn. Ook goed om te weten, het licht is er ook niet altijd. Je moet eigenlijk best wel geluk hebben om het te zien.

Doetie het of doetie het niet?
Wij hebben twee verwoede pogingen ondernomen. De eerste poging bracht ons bij een groot meer. De heenrit er naartoe was doodeng. Je moet namelijk de stad verlaten. En de verharde weg hield op een gegeven moment op. En dan was er ook nog eens niemand op de weg. De verbinding viel telkens weg. En dan begin je je toch af te vragen of dit nou wel zo’n goed idee was. Net op het moment dat we wilden omkeren werd de weg weer verhard en kwam de ontvangst terug. De lucht was helder, maar het Noorderlicht was in geen velden of wegen te herkennen.

Zichtbaarheid
De volgende dag waagden we opnieuw een poging. Dit keer zochten we op de hashtag Northern Lights en zo kwamen op recente foto’s terecht waarbij de locatie getagd werd. Aan de hand van die locatie reden we op een national park af dat ongeveer op 30 minuten rijden van het centrum van Reykjavik lag, genaamd Pingvellir. Hier stonden naast personen auto’s ook speciale tourbussen. Dus bespaar je het geld van een tour en ga per auto naar deze plek! En vergeet je wc rol niet, want er geen toilet in de buurt en het kan maar zo zijn dat je een uur of twee moet wachten voordat je iets ziet! Tevens kun je overdag deze pagina bezoeken om te zien hoe groot de kans is dat het Noorderlicht die avond zichtbaar is of niet.

Vic, het zwarte strand
Het is even rijden, maar dan heb je ook wat! Het Vulkanische strand bestaat uit pikzwart zand. Wij moesten echt even het zwarte zand vasthouden om het te geloven. Het is prachtig natuur fenomeen om te zien en fotograferen. Er wonen trouwens nog geen 300 mensen in deze kustplaats.

Blue Lagoon (Spa)
De Blue Lagoon (Spa) ligt nog geen tien minuten bij het vliegveld vandaan. Dus ook als je maar een stopover van 6 uur hebt, dan is het echt de moeite waard om die hier door te brengen. Zelden zagen we zoiets moois, warms en lichts van dichtbij. Hadden we maar geweten dat een reservering van te voren (online dus) nodig was geweest. Nu mochten we enkel rond het complex en diens warmtebronnen heen lopen. We konden dus niet gebruik maken van de faciliteiten, omdat het simpelweg vol was. En dat is het bijna dagelijks. Dus ja. Pech voor ons, maar hopelijk niet voor jou. Toen wij rondom het complex liepen beseften we ons dus pas dat we dit echt even in onszelf moesten opnemen.

Marathon
Als je hebt meegedaan aan onze challenge dan maak je kans op een compleet verzorgde reis naar IJsland inclusief startbewijzen voor de officiële marathon op 18-08-2018 (is dat geen mooie datum?!). Want misschien heb je het wel gelezen, de marathon die wij liepen was herfst (waarvoor je overigens ook mag kiezen) editie waaraan 270 deelnemers meededen. In augustus doen er 14.000 mannen en vrouwen mee. Met zoveel zuurstof in de lucht is het verreweg de fijnste omstandigheid waarin ik ooit heb gelopen. En dat met alle prachtige uitzichten maakten mijn race in ieder geval tot een van de mooiste uit mijn carrière. En dat gun ik jou natuurlijk ook.

Fotograferen
Mocht je ooit een fotoshoot moeten doen en ben je als fotograaf opzoek naar de meest uiteenlopende landschappen en natuur gebieden dan zit je hier echt aan het juiste adres. Vraag maar aan Joyce. We hopen je heel snel de rest van de foto’s te kunnen laten zien!

Hamvraag
En dan nu de vraag wat vonden jullie bij terugkomst van IJsland? We vonden het adembenemend, koud, mooi en vooral rustgevend ook al waren we nog zo druk met alles. Binnenkort delen we nog een video van ons avontuur, zodat je nog beter kunt zien en ervaren hoe IJsland er in onze beleving uitzag!

Niets meer missen van Girls Love 2 Run?

Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Girls Love 2 Run x Loopreizen

Deze blog is in samenwerking met Loopreizen, benieuwd wat dat inhoudt? Lees het in de disclaimer. #GirlsLove2RunxLoopreizen #warmlopenmetgl2r

Girls Love 2 Run x Kyra

Soms is het fijn dat mensen je helpen uit liefde. Wij kregen ter plaatse informatie van Kyra, die rond diezelfde tijd het land bezocht en ons steeds informeerde over wat wel en niet te bezoeken. Dat maakte dat we onze trip nog beter konden invullen. Kyra, je bent de beste!

Girls Love 2 Run x adidas

adidas (altijd zonder hoofdletter!) zorgde voor de nodigde warmte met dank aan de CLIMAHEAT kledij.

Recent