#1 Runiversity

Hoe zorg je er als beginner voor dat je run zo gemakkelijk mogelijk gaat? Ik bedoel, je begint net. De meest gemaakte beginnersfouten? Te snel, te vaak. Gebrek aan de juiste gear. De warm-up wordt overgeslagen. Moet ik nog even doorgaan? Ik wil je niet ontmoedigen, in tegendeel. Als hardloopveteraan wil ik je juist behoeden voor deze beginnersfouten. Waar moet je op letten als je net begint? Die antwoorden ga ik je geven in samenwerking met FitSugar.com.

Het juiste schoeisel
Op je tennisschoenen, zonder demping gaan hardlopen is niet echt slim. Evenals op Stan Smith’s of Roshe Runs. Dit zijn geen hardloopschoenen. Ik herhaal GEEN hardloopschoenen. Het is begrijpelijk dat je niet direct nieuwe hardloopschoenen aanschaft, omdat je nog niet zeker weet of dit wel iets voor jou is. Houd er wel rekening mee dat een schoen zeer bepalend is voor het verloop van je run. Misschien kun je wel een paar lenen van je vriendinnetje die al wat langer meeloopt in de running business.

Een schoen die jouw manier van lopen niet ondersteund kan leiden tot blessures en dat wil je al helemaal niet. Je kunt bij heel veel hardloopspecialzaken (bijv. Run2Day, Lopers Company) test runs maken op trial schoenen. Je hoeft er niets voor te betalen en je kunt direct kijken welk type schoen het beste bij jouw hardloopstijl past. Daarnaast is het personeel er om je te adviseren.

De warm-up
De warm-up wordt door mij ook veelvuldig overgeslagen. Niet slim, want hierdoor ben ik veel gevoeliger voor blessures. Daar wil ik jou voor behoeden. In het verleden maakte ik al eens een prachtige video waarin ik uitleg waarom stretchen zo belangrijk is. En omdat ik Francien heet, doe ik het ook nog even voor in diezelfde video.

(Bij)tanken
Vroeger dronk ik altijd  een liter water in snelvaart tempo, nog voordat ik ging rennen. Hierdoor haat ik tegenwoordig water. Want een liter water wegtikken in één minuut is gewoon niet handig. Drink gewoon rustig één of twee glazen water. Eet een appeltje, banaan of liga. Houd het vooral simpel doch voedzaam. Overloaden heeft totaal geen zin. Helemaal omdat je niet direct een halve marathon of marathon gaat lopen als het je eerste keer is. Right? Als je langer dan een uur gaat lopen gelden er andere regels, maar die zijn nu niet van belang.

Vlak tempo
Doe vooral heel rustig aan. Dit is pas je eerste keer. Dus om nou direct als een malle door het park te draven en 300 meter later een astma aanval te onderdrukken… Dat is niet waar je na streeft. Stel een doel voor jezelf. Bijvoorbeeld twee kilometer. Dat je dit niet in één keer kunt uitrennen is logisch. Kies daarom een heel laag tempo waarvan je zeker weet dat je met één á twee stops overkomt. Moet je vaker stoppen dan is dat ook niet erg. Lukt het je om tot één kilometer te komen en  gaat de tweede helft echt niet, loop dan gewoon het stuk uit. Twee kilometer is twee kilometer. Of dit nou rent of loopt. Alle begin is moeilijk. Dat weet ik ook. Toch weet ik zeker dat je dit kunt.

Playlist
Momenteel blèr ik keihard mee op deze love song playlist als ik loop in het park. Met stip op één ‘Would I lie to you?’ van Charles & Eddy. Hardlopen lijkt misschien op het eerste gezicht ietwat saai, maar dat is het absoluut niet. Met de juiste achtergrondmuziek wordt alles leuk. Helemaal als je het zwaar krijgt. Dan mag je gelijk je favoriete powersong aanklikken. Wedden dat je daarvan direct sneller gaat lopen? Welke invloed muziek heeft op je hardloopprestatie lees je hier. Ik benieuwd wat er te horen is op jouw playlist. Als een beginneling liep ik graag op het nummer ‘Ademnood’ je snapt wel waarom toch?

De eerste keer is (bijna) nooit leuk, if you know what I mean. Gooi vooral niet de handdoek in de ring als het even niet lukt. Bouw het rustig op en dan weet ik zeker dat het je gaat lukken. Je moet ergens beginnen, dus waarom niet vandaag?

Photos by Joyce Bongers.

?

Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent