SALU: Food diary (II)

Lang, lang geleden hadden we het idee om een eetdagboek bij te houden. Een week lang opschrijven wat we eten en dat dan vervolgens laten beoordelen door de meiden van Salu. Dat was er toen niet van gekomen dus besloten we een aantal weken geleden een herkansing te doen. Vorige week vrijdag was het verslag van Francien te lezen, vandaag volgt Fieke. 

Food Diary Fieke

Fieke en Francien hebben de uitdaging aan durven gaan. Zij hebben voor ons een week lang hun voeding bijgehouden! Uit onderzoek blijkt dat de mensen die een eetdagboek bijhouden vaak fitter, actiever en slanker zijn. Dit komt door het schuldgevoelstemmetje in ons hoofd dat zegt: ‘Eet het maar niet, want anders moet je het op schrijven!’. Daarnaast helpt het bij het bewustwordingsproces, want we eten bijna altijd meer dan we denken en door het op te schrijven kom je er achter wat je moeilijke momenten en je valkuilen zijn. Hieronder volgen wij de week van Fieke.

Zaterdag
Ik begin de dag met een vast recept. Ik eet een bakje Soja yoghurt, naturel en aardbei met daarnaast een cracker met grillworst. Als lunch haal ik een broodje bij mn favoriete slager, Hergo. Een bruine ciabatta met carpacciosalade. ‘s Avonds ga ik uiteten bij een vis restaurant en eet dus visvisvis.

Zondag
Ik ben op bezoek bij mijn ouders en begin de dag met 1 bruin broodje hagelslag en plak notenbrood. Daarbij drink ik water en thee. Dan is het tijd voor de Posbankloop. Ik eet daarvoor nog even een banaan en begin dan aan 15k rennen. Daarbij drink ik ook nog wat. Water en sportdrank. Ik eindig de dag op een feestje. Daar neem ik 1 wijntje, water, salade en soep.

Maandag
Weer mijn vaste sojarecept. Yoghurt naturel aardbei & cracker grillworst met 2 glazen water. De lunch bestaat uit een tosti & cracker grillworst met als ‘toetje’ een appel. Het is de avond van onze NTC training. Ik drink een glas groene thee, eet een halve cheesecake en ga aan de bak. Na de training ga ik, hoe zonde, naar Kentucky Fried Chicken en eet ik een kipwrap die veel te goed smaakt;) Vervolgens heb ik afgesproken met vrienden in een café, waar ik muntthee drink.

Dinsdag
Het begint saai te worden. Soja yoghurt (naturel en aardbei) met een glas water. Dan stap ik de trein in naar Scheveningen. Op kantoor drink ik een magere koffie verkeerd en eet als lunch een broodje kipfilet met pestomayo. Om 4 uur nog een tosti. Mijn avondeten bestaat uit volkoren rijst, kipfilet en boontjes met een boemboe. Ik drink water en limonade en ga vervolgens met een vriendinnetje naar de kroeg, drink daar 2 wijntjes.

Woensdag
Ja hoor… soja yoghurt aardbei naturel met een glas water. Door naar een afspraak. Ik drink een koffie verkeerd en eet een tosti. Vervolgens ga hebben we een training met Coach Koers. Van te voren drink ik een rivella en eet een kit kat. Mijn vader komt eten en ik maak een pasta met peer, gorgonzola, ui en walnoot. ‘s Avonds nog een mini saucijs, een cola light en nog meer water.

Donderdag
Nog een keer soja yoghurt aardbei naturel met een vezelkoek erbij. Ik ga high teaen met vriendinnen, super gezond natuurlijk. Scones, taartjes en quiches, en thee natuurlijk. Avondeten heb ik dan niet echt meer zin in. Ik eet daarom biologische pompoensoep met 2 soepstengels. ‘s avonds nog 2 granenchokokoekjes, water en thee.

Vrijdag
Ik begin de dag met het vaste recept + een vezelkoek. Dan heb ik een afspraak en ik lunch onderweg bij het tankstation met zo’n heerlijk voorverpakt broodje kip. Ik eet een minimars en ga daarna uiteten. Vitello Tonato vooraf en daarna een heerlijke Risotto Tartufo. Ik drink een rode wijn en water.

Hoe gezond eet Fieke?
Zo extreem was het eetdagboek van Francien en zo netjes is die van Fieke. Hier zie je dat het best mogelijk is om met een druk leven gezond te eten. Hier en daar zitten wat ongezonde snacks tussen, maar dat hoort ook een beetje bij het leven van tegenwoordig.

Eén puntje van aandacht is fruit. Deze eet Fieke weinig en kun je makkelijk tussendoor nemen of door de yoghurt bij het ontbijt. Zorg je meteen voor variatie. Ook kun je eens muesli door de yoghurt doen in plaats van de cracker.

Snoepen zou eventueel iets minder kunnen om de sportprestaties te verbeteren. Vooral eiwitten eten na de training helpt om spiermassa op te bouwen. Het lichaam heeft op dat moment weinig aan ‘leeg’ voedsel als Kentucky Fried Chicken, hoe lekker dat ook is ;). Denk hierbij aan een schaaltje yoghurt, een gekookt eitje, handje/snee noten(brood) of een cracker met vleeswaren.

?

Saskia & Oriane

Recent