Je wilt breken met je PR?

Dan zijn dit drie tips om je break-up in gang te zetten.

Francien heeft besloten haar PR op de halve marathon, 1 uur en 54 minuten, te verlaten. In IJsland krijgt ze daartoe de kans en ze denkt dat jij er ook wel iets aan kan hebben!

1. Daag jezelf uit tijdens het trainen en ga eens echt diep

Je denkt nu vast ik ga vaak genoeg diep en ik loop echt al op mijn max (Verstappen). Laatstgenoemde maakt gebruik van testrondes. Hij rijdt de dag voorafgaand aan de race in en daarmee bepaalt hij zijn plek in het startveld. Gek dat je dit als loper vrijwel niet doet. Je loopt hooguit je langste duurloop en ziet dat als je ideale startpunt voor race day. Toch blijkt dit geen ideale graadmeter te zijn als je ook daadwerkelijk je snelste halve marathon wilt lopen.

Testdrive
Een dergelijke testloop kun je in tegenstelling tot Max beter niet de dag voorafgaand aan je race (dan wil je je lichaam juist sparen) uitvoeren, maar wel enkele weken daarvoor. Key daarbij is dat je eerlijk bent naar jezelf. Gedachtes in je hoofd die maken dat je (eerder) opgeeft kun je tegenspreken.

Keep you eyes on the price
Zolang je het doel maar voor ogen houdt. Natuurlijk dient je beoogde doel realistisch te zijn, maar het is vooral van belang dat het doel je uitdaagt. Zowel mentaal als fysiek. Je doel dient meetbaar te zijn. Ook tijdens het lopen. Een GPS horloge is daarom aan te raden. Dan weet je van minuut tot minuut of van kilometer tot kilometer hoe je ervoor staat. En kun je bijsturen waar nodig. In dit geval is meten ook echt weten. Denk aan een schaatser die op basis van zijn rondetijden weet hoe hij of zij ervoor staat in de race. En basis daarvan versnelt.

En diepgaan is niet alleen je marathon tempo aanhouden, maar durf eronder te duiken en geloof vooral ook dat je dit kunt. Dat vraagt doorzettingsvermogen, maar gaat er wel voor zorgen dat je zelfverzekerder wordt als het je ook daadwerkelijk lukt. Vaak denkt men dat iets onmogelijk is, totdat je denkt dat je het kan en het ook daadwerkelijk doet. Dus ben je bewust van je mindset en spreek jezelf toe.

2. Laat je uitdagen door een ander
Hardlopen is over het algemeen een individuele sport en dat is ook gelijk de kracht ervan. Je moet het namelijk echt zelf doen. Toch bereik je op een gegeven moment een punt waarop je qua snelheid je boven- en ondergrens kent. Best lastig als je jezelf wilt verbeteren of motiveren om je snelste halve marathon ooit te lopen! Wil je dit doorbreken schakel dan een coach of loopmaatje (die sneller is dan jezelf) in. En laat jezelf uitdagen. Het liefst eentje waarbij je voelt dat je, als je ervoor je hem of haar kunt verslaan, maar niet zonder slag of stoot.

En er zitten trouwens meer voordelen aan een loopmaatje.
– Samen lopen verminderd stress, over het algemeen is samen lopen en praten ontspannend, het zorgt ervoor dat je minder met jezelf bezig bent
– Brengt variatie aan in je training, omdat je in een ander tempo loopt of omdat hij/zij op andere routes loopt
– Veiligheid, samen ben je weerbaarder

3. Stick to the plan
Als je echt je snelste halve marathon ooit wilt lopen dan is dit je go-to trainingsschema. Met dit trainingsschema breng je je snelheid op een gestage wijze naar een hoger niveau. Dit schema geeft precies aan wat er van je verwacht wordt en wanneer je tijd dient vrij te maken voor je trainingen. Het geeft je de houvast om je huidige PR te verbreken.

Niets meer missen van Girls Love 2 Run?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Girls Love 2 Run x Loopreizen
Deze blog is in samenwerking met Loopreizen, benieuwd wat dat inhoudt? Lees het in de disclaimer. #GirlsLove2RunxLoopreizen #warmlopenmetgl2r

Recent